Diákcsere program a GD-ben

Iskolánk 15 éve vesz részt nemzetközi diákcsere programban. Ebben a tanévben egy német kisvárosba, Fritzlarba utazhattok.

A magyar diákok novemberben, az őszi szünet után látják vendégül a német diákokat egy hétig, és március közepén egy hétre elutaznak a partneriskolába. A csoport vonattal utazik egy angolul beszélő tanár kíséretével. 

A partneriskolákban az egy hét programja hasonlóan épül fel. Mindig szombaton van az elutazás és egy hét múlva szombaton a hazaérkezés. A vasárnapot a diákok a vendéglátó családnál töltik, és a hét folyamán délelőttönként az iskolában foglalkozásokon vesznek részt. A foglalkozások nem a megszokott tanórákat jelentik. A vendéglátó iskola egy általa kiválasztott téma köré építi fel a foglalkozásokat.  Az egyhetes program tartalmaz egy egész napos kirándulást is. A hét programja péntek este egy záró esttel végződik, ahol a diákok bemutatják a vendéglátó szülőknek, hogy mit csináltak a hét folyamán és minden nemzet előad egy rövid műsort és elkészít néhány nemzeti ételt, amit a gyerekek és a szülők együtt fogyasztanak el. Egy család egy diákot lát vendégül, és akit vendégül látott, ahhoz utazik vissza. 

A diákcsere programban való részvétel 45 ezer forintba kerül. A költségek fennmaradó részét más forrásokból biztosítjuk. A részvételi díj, mint hozzájárulás a program megvalósításához tartalmazza a kiutazás, a külföldi és a magyarországi iskolai programok költségét. Kiutazásnál a szülőknek az utasbiztosítást és a költőpénzt kell biztosítani, és itthon a külföldi diák vendégül látását (szállás, étkezés a családoknál).

Várjuk mindazok jelentkezését, akik szívesen látnak vendégül külföldi diákokat és szívesen szánnak időt és energiát a fogadással és az utazással járó előkészületekre. Az összeg befizetésén kívül követelmény egy elfogadható angol nyelvtudás, hiszen minden partneriskolában az iskolai és a szabadidős programokon a közös nyelv az angol.

Jelentkezési lapot a koordináló tanártól, az angoltanártól vagy az osztályfőnöktől lehet kérni.

A részvételi díj befizetése két vagy három részletben is lehetséges. A jelentkezéseket szeptember 15-ig várjuk. A részvételi díjat csak abban az esetben tudjuk visszaadni, ha a kiutazást az iskola valamilyen okból nem tudja megvalósítani.

További kérdéseitekre személyesen is szívesen válaszolok.

Vidáné Czövek Cecília, koordináló tanár